Eszterházy Károly Egyetem - Eger

A tanév időbeosztása

A duális hallgatók a szorgalmi időszakokat – ezek jobbára szeptember elejétől december elejéig és február elejétől május elejéig tartanak – a felsőoktatási intézményben töltik, előadásokra járnak, gyakorlatokat látogatnak, zh-kat írnak és beadandó feladatokat készítenek, vagyis pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelniük az alapképzésben, mint a nem duális hallgatóknak. A szorgalmi időszak lezárultával azonban a duális hallgatók megkezdik a céges tanulmányi (gyakorlati) időszakot, miközben a vizsgáikat is teljesítik azokból a tárgyakból, amelyeket nem tudtak a szorgalmi időszak alatt elővizsgával vagy ún. megajánlott jeggyel teljesíteni. A vállalatnak lehetővé kell tennie, hogy a hallgató részt tudjon venni a vizsgáin, vagyis úgy kell a feladatait beosztani a cégnél, hogy a vizsga időpontjában meg tudjon jelenni a felsőoktatási intézményben. A hallgató szemszögéből nézve tehát a duális hallgatóknak a vizsgaidőszakban úgy kell tanulniuk, mint egy levelező hallgatónak, aki munka mellett végzi tanulmányait.
A vállalati gyakorlati időszak az őszi-téli szemeszterben 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét. A nyári gyakorlati időszak után szabadság jár a hallgatóknak, de a szabadság meg is osztható a nyári és a téli időszak között.
A duális képzés alapelvei között a Duális Képzési Tanács rögzítette, hogy a hallgató gyakorlati ideje el kell, hogy érje az intézményben eltöltött összes idejének legalább 80%-át. Ezt az arányt alapképzési szak esetében mind a hét félévre vonatkozóan kell értelmezni. Alapszabály továbbá, hogy két felsőoktatási intézményi szakasz után egy vállalati gyakorlati szakasznak kell következnie.

 

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket