Eszterházy Károly Egyetem - Eger

Felvételi a duális képzésre

A duális jelleg a felvételinél is megnyilvánul, mert a jelentkezőknek kettős követelménynek kell megfelelniük. Az intézménybe a központi felvételi eljárásban, a vállalathoz pedig a céges kiválasztás révén kerülhetnek be a jelentkezők, de csak akkor lehet valaki duális hallgató, ha mindkét akadályt sikeresen vette.
A központi felvételi eljárásban rendszerint minden évben február 15-ig kell benyújtani a jelentkezést a kiválasztott intézmény vagy intézmények megfelelő szakára. A felvételhez a ponthatárhúzás során az adott szakra meghatározott pontszámot kell elérni. Erről a ponthatárhúzást követően, július végén kapnak értesítést a felvételizők.
Ezzel párhuzamosan zajlik a céges kiválasztás. A vállalatok is – hasonlóan a felsőoktatási intézményekhez – már ősszel elkezdik a toborzást, hogy minél nagyobb legyen a „merítési" lehetőség, vagyis a legjobb, legalkalmasabb jelentkezőket választhassák ki. A saját toborzási módszerek mellett a cégeknek célszerű csatlakozniuk a partner felsőoktatási intézmények kampányához – részt venni a nyílt napokon, a középiskolai roadshow-n vagy az Educatio kiállításon –, mert a két kampány erősíti egymást. A toborzásba a vállalatoknak is energiát kell fektetniük, mert a duális képzés csak akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha sikeres a kiválasztás.
A cégek a kiválasztást a saját bevált módszereik szerint végezhetik. Ha sok a jelentkező, alkalmazhatnak előszűrést is a beküldött jelentkezési anyagok vagy egy online teszt alapján. A jelentkezőket a kiválasztás eredményéről a központi felvételi eljárás sorrend-módosítási határidejéig kötelesek értesíteni. A központi felvételi eljárásban július elejéig van lehetőségük a jelentkezőknek az intézmények korábban megadott sorrendjét módosítani. A céges kiválasztás nagyban befolyásolhatja az intézményválasztást, ezért eddig az időpontig a felvételizőknek mindenképpen értesítést kell kapniuk arról, hogy a cég, ahová jelentkeztek, kiválasztotta-e őket duális hallgatónak.
A két folyamat eredménye július végén, a ponthatárhúzásnál „találkozik". A központi felvételi eljárásban felvételt nyert és egy cég által is kiválasztott hallgató szeptemberben az intézmény átsorolása alapján duális hallgatóként kezdheti meg tanulmányait.

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket