Eszterházy Károly Egyetem - Eger

Hallgatói munkaszerződés

A képzésben részt vevő cégek hallgatói munkaszerződést kötnek a kiválasztott duális hallgatóval, akinek így kettős jogviszonya lesz: egyrészt az adott felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, másrészt hallgatói munkaszerződéssel a képzésben részt vevő cég munkavállalója.
Munkavállalóként a duális hallgatónak havi juttatás jár, amelynek mértékét törvény szabja meg. A cégnek legkevesebb a minimálbér 65%-át kell fizetnie havonta – ez adó- és járulékmentes –, ezen kívül adhat egyéb béren kívüli juttatásokat is, ill. saját követelményrendszere szerint, például a tanulmányi eredménytől függően emelheti is a pénzbeli díjazás összegét. A havi juttatások a tanulmányi idő alatt minden hónapban járnak a hallgatónak, vagyis a főiskolai szorgalmi időszakok alatt is. Fontos, hogy a duális hallgatók után a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett szakmai gyakorlatra megállapított normatíva a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható – természetesen a bruttó kötelezettség mértékéig.
Minden duális hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikor azok a tantervben elő vannak írva, de a cég megszabhat elvárt tanulmányi eredményt is. Célszerű, hogy a vállalat a törvényben meghatározott díjazáson felüli esetleges juttatásokról és a tanulmányi elvárásokról már a felvételi meghallgatások során tájékoztassa a jelentkezőket.
A hallgatói munkaszerződés lejár a diploma kézhez vételével, ezt követően sem a cégnek, sem a frissdiplomásnak nincsenek egymással szemben kötelezettségei - amennyiben a hallgatói munkaszerződésben erről nem rendelkeztek másképp. Ha a vállalat foglalkoztatni kívánja a végzett hallgatót, akkor a munkaszerződést egy új megállapodás alapján új alapokra helyezik. Miután a hallgatói munkaszerződés lejárt, a frissdiplomás is dönthet úgy, hogy máshol keresi boldogulását.

 

Akár százezer forintos ösztöndíj

Nálunk igazán érdemes jól tanulni, hiszen minden alapszak legjobb tanulmányi teljesítményét nyújtó hallgatója 100 ezer forintos havi tanulmányi ösztöndíjban részesül.

Több mint 100 képzés

Sok lehetőségünk van számodra! Tanulmányozd honlapunkat, hogy képzéseink között megtaláld az igazit.

Mi leszel?

Pályaorientációs tanácsadással segítünk, hogy a nagy kérdésre, magabiztos választ adhass!

Kövess minket